Viața de student în București – Ghid de cheltuieli

VIAȚA DE STUDENT ÎN

BUCUREȘTI

 
~ ghid de cheltuieli ~

 

Dacă ai început să citești acest articol cel mai probabil ai aplicat deja la o facultate din capitală, ai fost admis, ai confirmat și locul, iar acum gândul că trebuie să pleci din confortul casei în care ai stat 18 ani te poate face să nu mai dormi.

Un oraș mare, nou, multe persoane necunoscute, agitație, gălăgie și aglomerație. Așa se arată Bucureștiul încă de la primul minut petrecut aici.

 

Viața de student în București pare pentru toată lumea un Rai. Părinții nu mai sunt lângă tine să te cicălească pentru că nu faci anumite lucruri sau fiindcă stai prea mult pe calculator, iar tu te bucuri că nu mai trebuie să dai „raportul” pentru orice mișcare, adică ai parte de libertate.

Așa este, nu zicem nu. Libertatea pe care o doreai atât de mult există și este destul de interesantă.

Însă această independență și libertate într-un oraș nou vine cu lucruri cărora, probabil, nu le-ai acordat atât de multă importanță, cum ar fi locuința în care urmează să stai, mâncarea, cu ce te deplasezi din locul X în locul Y și multe altele.

Așa că noi, Asociația Studenților din Administrație și Afaceri (ASAA) venim în ajutorul tău și încercăm să te ghidăm puțin prin „haosul Bucureștiului”. De aceea am creat acest ghid special pentru tine, dragă student.

În cele mai multe dintre cazuri, dacă nu locuiești deja în București sau dacă nu ai rude pe la care poți să stai, o să fie nevoie să dai ceva bani și pentru un loc în care să locuiești pe perioada studiilor. Și deși pentru majoritatea dintre noi o cameră de cămin e mai mult decât suficientă, există și persoane care își doresc ceva mai multă intimitate, spațiu și liniște.

Bucureștiul este plin de cămine studențești, acestea fiind răspândite pe toată suprafața capitalei. Cu baie în cameră sau pe palier, cu bucătărie sau fără, studenții mereu au fost deschiși la a locui în cămin, cu unul sau mai mulți colegi de cameră, deoarece pentru mulți dintre noi, studenția ideală ar trebui să cuprindă și această experiență.

Fiind un lucru atât de special pentru toată lumea, de cele mai multe ori vei da peste oameni de treabă, cu chef de viață, care te vor face să iubești viața la cămin și te vor ajuta să te adaptezi mult mai ușor.

Pentru un loc în căminele Universității din București nu trebuie să scoți din buzunar mai mult de 280 de lei pe lună, și asta doar dacă ești la taxă. Studenții încadrați la buget plătesc în jur de 140 de lei, iar prețurile variază cu 5-10 lei în funcție de căminul ales.

Dacă îți dorești ceva mai mult spațiu, să ai propria ta cameră, intimitate și liniște, să stai în chirie poate părea o idee bună. Aici însă, prețurile pornesc de la 100 de € pentru o cameră într-un apartament pe care îl împarți cu alți studenți, și cresc până la sume foarte mari, mai ales dacă îți dorești să stai singur în apartament. Dezavantajul este că te ocupi singur de găsirea apartamentului și a colegilor alături de care vei sta, și totodată prețurile pot varia în funcție de zonă și de utilități.

Mai există și cămine private, unde prețurile sunt ceva mai mari, însă dacă nu ai prins loc la un cămin de-al Universității, și acestea pot fi o alternativă foarte bună. Aici tarifele pornesc de la 120 € pe lună și ajung până la 330 € .

Pentru cei mai norocoși, și anume studenții din București sau cei care stau la prieteni și familie, banii pe chirie nu mai sunt o problemă și deja pot fi economisiți sau cheltuiți pe alte lucruri.

O problemă cu care se confruntă studenții este: ”Cum fac să-mi ajungă banii toată luna?”.

Prin urmare, venim în ajutorul tău cu câteva locuri unde poți mânca ieftin și bun, astfel încat să îți rămână ceva bani și pentru distracție (bineînțeles, dacă nu primești mâncare de acasă, norocosule!).

În primul rând, un loc foarte accesibil tuturor este Cantina Universității din Bucuresti. Aceasta este situată în campusul Facultății de Drept, în cadrul Căminului Mihail Kogălniceanu și oferă studenților zilnic preparate proaspete și de bună calitate, într-un meniu bogat. Spre exemplu, pe o supă, o porție de piure, un Cordon Bleu și o apă dai 12 lei. Destul de bine, nu?

Până aici poți ajunge cu metroul, dacă mergi până la stația Eroilor sau cu STB-ul: 61, 69, 91, 122, 137, 268, 336, 601.

Pe lângă asta, unele cămine sunt dotate cu bucătării, pe etaj sau pe modul, unde îți poți găti singur tot ce îți dorești, cu produsele atent alese de către tine. Poți să economisești niște bani foarte ușor și în acest fel. Important este să iți placă să gătești.

Totuși, uneori poate îți dorești să mănânci în oraș, să scapi de gătit și spălatul vaselor, să te relaxezi și să te bucuri mai mult de timpul liber. Fie că ești între cursuri sau ieși cu prietenii în oraș, ți-am pregătit câteva localuri unde ai reducere specială pe baza legitimației de student:

  • KFC Universitate – cumperi un snackbox și primești gratuit o băutură răcoritoare la 0.33l;
  • ForeverPizza – prețuri speciale pentru studenți, indiferent de diametrul si tipul de pizza. Oferta este valabila doar in incinta campusurilor universitare;
  • Pizza Hut – Pentru 2 pizza margherita mici cu 2 toppinguri la alegere + 2 Cappy / apă plată / minerală, platești doar 24 lei;
  • Caru’ cu bere – De luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, legitimația de student îți va oferi posibilitatea de a comanda un meniu special pentru studenți la doar 15 lei.

Dacă rămâi fără bani și nu iți permiți niciuna dintre cele menționate mai sus, supa la plic este întotdeauna cea mai bună alternativă, dar să sperăm că nu vei ajunge acolo.

Transportul in București este unul foarte diversificat. Cei mai mari furnizori de transport public în comun sunt: Societatea de Transporturi București (STB) ce deține autobuze, troleibuze, tramvaie și Metrorex, societate care deține metroul. Ca și costuri, o călătorie STB costă 1,3 lei, însă se pot face și abonamente lunare, unde un abonament pe toate liniile costă 25 de lei pentru studenți. O călătorie cu metroul costă 2,5 lei, iar cu ajutorul legitimației de student îți poți lua abonament pentru o lună cu 35 de lei.

Dacă vrei să mergi ceva mai select, există o grămadă de aplicații precum Uber, Bolt, Yango, o mulțime de firme de taxi, însă pentru acestea va trebui să scoți ceva mai mulți bani din buzunar. În plus, pe lângă toate aceste mijloace de transport, există și trotinete electrice sau biciclete care pot fi închiriate. Acestea reprezintă un mod rapid de a te deplasa în aglomerația capitalei și, totodată, poți să fii eco. 😎

În București există foarte multe săli de sport, care de care mai dotate și mai moderne. Un abonament la o sală de fitness poate începe de la 60 lei și poate ajunge până la peste 200 de lei, însă studenții UB au ca materie obligatorie sportul în primii ani de facultate, motiv pentru care poți înlocui sălile de fitness plătite cu sălile de fitness ale Universității. Facultățile ne pun la dispoziție numeroase sporturi la care ne putem înscrie gratuit și putem merge ori de cate ori ne dorim.

Un alt factor care influențează banii studenților sunt ieșirile cu prietenii la restarurant, terase sau cluburi. Cu cât ieși mai mult, cu atat o să îți fie mai greu să-ți economisești banii, dar dacă ești o persoană responsabilă, sigur nu vei avea probleme cu gestionarea lor. Prețurile în cluburile din București variază, atât în funcție de notorietatea clubului, cât și în funcție de zonă. De exemplu, un suc în Centrul Vechi costă în medie 10-12 lei, un cocktail aproximativ 20 lei, iar o bere între 10 și 15 lei. Dacă vrei să ieși cu prietenii in oraș, o masă de bilard este în medie 25 lei pe oră, iar ca să joci bowling te costă undeva la 80 de lei pe oră.

Așadar, cel mai bine ar fi dacă ai putea să îți gestionezi banii într-un mod responsabil, deoarece Bucureștiul, deși e un oraș ceva mai scump, n-ar trebui să-ți creeze probleme pe plan financiar. Dacă acest articol ți s-a părut interesant și consideri că i-ar putea ajuta și pe alții, nu ezita să-l distribui.